Suutarin tarina

Kuva: Mika Toivanen

Yrittäjä ja suutarikisälliopiskelija Noora Honkanen


Suvussani on ollut käsityöläisiä ja räätäleitä 1700-luvulta lähtien. Omat haaveet käsityöläisyydestä, suunnittelusta ja muodista työnä syntyivät jo ala-asteikäisenä. Toinen pitkäaikainen haaveeni on ollut työskennellä lasten parissa kehitysmaissa. Tämä unelma toteutui vuosina 2013 ja 2015 kun oleskelin ja työskentelin Swasimaassa ja Tansaniassa. Unelmani yhdistyvät designissani, joka yhdistelee saumattomasti selkeitä ja leikillisiä linjoja afrikkalaisiin kuoseihin ja runsaisiin väreihin. Nautin asiakkaan kanssa työskentelemisestä: siitä miten yhteistyössä saamme laadittua suunnitelmat täydellisiksi ja ainutlaatuisiksi jalkineiksi. Vaikka oma näkemykseni suutarina on ammattilaisen, kengät ovat aina yhteistyön tulos.

Suunnitelmista jalkineiksi


Ensimmäisessä asiakastapaamisessa selvitämme, mihin käyttöön kengät ovat tulossa ja millaisia erityistoiveita asiakkaalla on. Katselemme yhdessä esimerkiksi inspiraatiokuvia aikaisemmista töistäni ja muista jalkineista, jotka miellyttävät asiakkaan silmää. Kun hyvä malli on löytynyt, valitsemme nahat ja kankaat monipuolisesta valikoimastani, päätämme pohjan mallin ja materiaalin sekä muut yksityiskohdat ja otamme mitat jalasta. Lopputuloksena on suunnitelma, jonka perusteella aloitan työskentelyn.


Toisessa asiakastapaamisessa asiakas saa kokeiltavakseen sovitustossut, jotka olen tehnyt mittojen ja mallin perusteella. Tässä vaiheessa suunnitelmat muuttuvat todellisiksi: mallia ja designia on mahdollista vielä muutella, kun näemme yhdessä, miltä kenkä jalassa näyttää.


Kolmannessa asiakastapaamisessa luovutan asiakkaalle uudet, uniikit Ateljee EW:n designjalkineet.


Laukkuja, koruja ja muita tilaustöitä


Jalkineiden lisäksi valmistan tilauksesta yhteistyössä asiakkaan kanssa myös laukkuja sekä ilta- että arkikäyttöön.

Laukkujen lisäksi tuotevalikoimaani kuuluu koruja ja muita pieniä nahkatuotteita kuten passinsuojuksia, lompakoita ja kamerahihnoja. Suunnittelen pieniä nahkatuotteita myös tilauksesta - kysy rohkeasti lisätietoja!


Arvot


Suutarina ja yrittäjänä minulle tärkeitä arvoja ovat eettisyys, ainutlaatuisuus ja laadukkuus.


Eettisyys

Eettisyys näkyy työssäni sekä materiaalivalinnoissa että yritysmallissa. Suurin osa käyttämistäni nahoista ovat niin kutsuttua ylijäämämateriaalia erilaisilta tehtailta, kankaat olen itse tuonut matkoiltani Swazimaasta ja Tansaniasta. Myös käyttämäni lestit ovat uusiokäytössä.


Ainutlaatuisuus

Jokainen tekemäni kenkäpari on erilainen, koska asiakkaanikin ovat. Yritystoimintani keskiössä on vanhanaikainen käsityöläisyys, jossa ei kursastella asiakkaan toiveiden täyttämiseen käytetyn ajan ja mittatilaustyön kanssa.


Laadukkuus

Vaikka materiaalini ovat pääsääntöisesti ylijäämämateriaalia, kaikkea työtäni leimaa ennen kaikkea laadukkuus. Omistautunut käsityö takaa sen, että tuotteeni ovat sopivia ja kestäviä ja siten laadukkaita.